معرفی سیستم مدیریت محتوای وردپرس
معرفی سیستم مدیریت محتوای وردپرس

تاریخچه طراحی سایت

سال های نه چنان دور طراحی سایت صرفاً توسط برنامه نویسان به کمک کدنویسی html و css انجام می شد. در آن دوران وب سایت ها به صورت استاتیک بود و هر تغییری مستلزم آن بود که کدنویس مجدد فایل های پروژه را باز کرده و تغییرات مد نظر کارفرما را در آن اعمال کند.

با ورود زبان های برنامه نویسی داینامیک مثل PHP و ASP روند طراحی وب سایت دگرگون شد. طراحان وب سایت در ابتدا سعی کردند بخش های مهم سایت که در گذر زمان، نیاز به تغییرات داشت نظیر عنوان سایت، اطلاعات تماس و … را توسط فیلدهای داینامیک (پویا) طراحی کنند. برای این کار پنل های مدیریتی ایجاد شد و کارفرما می توانست با ورود به این پنل مدیریت، آن بخش ها را تغییر دهد.

به مرور زمان و با گسترش اینترنت و نیاز مبرم به راه اندازی کسب و کار آنلاین، طراحی وب سایت ها پیشرفته تر شد. به طوری که کاربر در پنل مدیریت، قادر بود بخش های زیادی از سایت را تغییر دهد. این زمان را می توان شروعی بر سایت سازها یا سیستم های مدیریت محتوا برشمرد.

سیستم مدیریت محتوا یا CMS چیست؟

سیستم مدیریت محتوا به زبان انگلیسی Content Management System که به اختصار CMS گفته می شود ابزاری برای راه اندازی سریع یک وب سایت است.

هدف از سیستم مدیریت محتوا این است که یک بستر ابتدایی و مشترک برای راه اندازی سایت شکل گیرد و قابلیت افزودن امکانات و تغییرات ظاهری در آن مهیا باشد. همچنین کاربر قادر باشد با کمترین دانش حرفه ای، تغییرات مد نظر خود در آن پیاده سازی نماید.

برترین سیستم های مدیریت محتوا در دنیا
برترین سیستم های مدیریت محتوا در دنیا

برخی از محبوب ترین CMS های دنیا

  • وردپرس
  • جوملا
  • دروپال
  • پرستا شاپ
  • شاپیفای
  • مجنتو

وردپرس محبوب ترین سیستم مدیریت محتوا

در حال حاضر می توان با قطعیت گفت که وردپرس محبوب ترین سیستم مدیریت محتوا در دنیاست و روز به روز بر تعداد استفاده کنندگان از وردپرس افزوده می شود.

در حال حاضر نزدیک به 900 میلیون وب سایت (43 درصد از وب سایت های دنیا) از وردپرس استفاده می کنند و 63 درصد از بازار سیستم های مدیریت محتوا در اختیار وردپرس است. دلایل زیادی برای رشد سریع وردپرس می توان برشمرد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.

وردپرس رایگان است!

اولین دلیل برتری وردپرس نسبت به سایر سیستم های مدیریت محتوا، رایگان بودن و متن باز بودن است. در واقع کدهای وردپرس در دست همگان قرار دارد و به صورت مداوم تیم پشتیبانی در حال بروزرسانی و ارتقاء کیفیت و امکانات آن است.

نصب سریع و آسان

وردپرس به راحتی نصب می شود. “نصب 5 دقیقه ای وردپرس” جمله معروف و یکی از شعارهای جامعه وردپرس است. ملزومات راه اندازی وردپرس، سرویس میزبانی وب و یک دامنه است. حتی در صورتی که این ملزومات را ندارید می توانید به صورت آزمایشی وردپرس را به کمک نرم افزارهای جانبی بر روی کامپیوتر خود نصب نموده و از آن استفاده کنید.

مقاله پیشنهادی » سرویس میزبانی وب (هاست) چیست؟

قالب های متنوع و حرفه ای

توسعه دهندگان وردپرس، اقدام به طراحی انواع پوسته های وردپرسی کرده اند و شما به عنوان صاحب کسب و کار می توانید با خرید این پوسته ها، ظاهر وب سایت خود را تغییر دهید. قالب های متنوع مرتبط با انواع کسب و کارها طراحی شده اند و به شما این امکان را می دهند که با کمترین هزینه یک وب سایت زیبا مرتبط با حوزه فعالیت خود راه اندازی کنید.

روند رشد سریع استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس
روند رشد سریع استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس

افزونه های کاربردی

شاید بتوان افزونه های کاربردی و متعدد را یکی از مهمترین دلایل برتری وردپرس نسبت به سایر سیستم های مدیریت محتوا دانست. افزونه ها را می توان تکه کدهای برنامه نویسی دانست که به وردپرس اضافه می شوند و امکانات مختلفی را به آن اضافه می کنند. مثلاً افزونه ووکامرس یک فروشگاه ساز تمام عیار وردپرسی است و افزونه المنتور یک صفحه ساز بسیار کاربری برای طراحی صفحات وردپرس بدون دانش کدنویسی است.

جالب است بدانید در حال حاضر حدود 60.000 افزونه مختلف در مخرن وردپرس قرار دارد که کاربران می توانند آنها را با چند کلیک به وب سایت خود اضافه کنند.

جامعه کاربری و آموزشی بزرگ

به دلیل وجود تعداد زیاد وب سایت های وردپرسی، متخصصین زیادی نیز در این حوزه مشغول به فعالیت هستن و انجمن های پرسش و پاسخ، وب سایت های آموزشی و فروشگاه های محصولات وردپرسی زیادی وجود دارند. این جامعه بزرگ وجود آموزش های متنوع و وجود تناسب بین عرضه و تقاضا را تضمین نموده است.

سرعت و امنیت از چالش های یک وب سایت وردپرسی است
سرعت و امنیت از چالش های یک وب سایت وردپرسی است

چالش های وردپرسی

وردپرس در کنار مزایای بسیار زیادی که دارد ممکن است چالش هایی را نیز برای استفاده کنندگان خود به دنبال داشته باشید که در ادامه نیم نگاهی به آنها خواهیم داشت.

امنیت وردپرس

یکی از چالش های استفاده از این سیستم مدیریت محتوا بحث امنیت آن است. از یک سو کدهای وردپرس متن باز هست و اگر مشکل امنیتی در آن باشد توسط برنامه نویسان و هکرها سریعاً کشف می شود. از سوی دیگر تیم پشتیبانی با کشف حفره های امنیتی درصدد بهبود شرایط امنیتی این سیستم مدیریت محتوا هستند.

از آنجا که بسیاری از استفاده کنندگان وردپرس، اطلاعات فنی و تخصصی کمتری در این حوزه دارند معمولاً با انتخاب پسوردهای ساده، نصب قالب های نال شده و افزونه های ناایمن از منابع نامعتبر درب های وب سایت خود را بر روی هکرها باز می کنند. به همین دلیل آمار هک وب سایت وردپرسی نسبت به سایر سیستم های مدیریت محتوا کمی بالاتر است.

با انتخاب پسوردهای مناسب و همچنین نصب افزونه های امنیتی و رعایت نکات مهم نظیر نصب قالب و افزونه های معتبر تا حد زیادی می توان از بروز مشکل هک سایت، جلوگیری کرد.

سرعت وردپرس

از دیگر چالش هایی که یک وب سایت وردپرسی با آن روبروست بحث سرعت و کندشدن وب سایت است. اگر در اینترنت جستجویی انجام دهید می توانید کاربران زیادی را پیدا کنید از مشکلات سرعتی وب سایت خود گله و شکایت می کنند و این تقصیر را متوجه وردپرس می دانند. اما آیا وردپرس کند است؟

به طور کلی وردپرس نسبت به سایر سیستم های مدیریت محتوا پویا تر و قابل انعطاف تر است. (امکان نصب قالب و افزونه های فراوان) به همین دلیل نسبت به آنها منابع بیشتری را نیز مصرف خواهد کرد. بنابراین برای میزبانی از یک وب سایت وردپرسی، نیاز به هاستی قوی تر دارید. در صورتی که از هاست های ارزان قیمت و بی کیفیت استفاده کنید مسلماً با مشکل سرعت مواجه خواهید شد.

نکته بعدی در خصوص سرعت وب سایت های وردپرسی، بحث قالب و افزونه هاست. استفاده از قالب استاندارد و افزونه های معتبر و کم تعداد باعث ثبات در سرعت وب سایت شما خواهد شد. در شرایط برعکس، اگر قالب شما استاندارد نباشد و یا افزونه های زیادی بر روی وب سایت خود داشته باشید به احتمال فراوان با مشکلات سرعتی مواجه خواهید شد.

در نهایت می توان گفت وردپرس به خودی خودی سریع است. معمولاً عدم دقت در نصب قالب و افزونه ها و همچنین استفاده از سرویس های میزبانی بی کیفیت و ارزان و در نهایت عدم رعایت نکات فنی و بهینه سازی، باعث بروز مشکلات کندی سایت خواهد شد.