میزبانی وب چیست و چرا به آن نیاز داریم؟

قبل از آشنایی با هاست می بایست ابتدا با مفهوم میزبانی وب آشنا شوید. وب سایت شما یک نرم افزار است درست مانند نرم افزارهایی که بر روی کامپیوتر خود نصب می کنید نیاز است این نرم افزار نیز بر روی یک رایانه نصب شود. از آنجا که در طول روز به صورت 24 ساعته کاربران از همه دنیا باید بتوانند به سایت شما دسترسی داشت باشند و راه این ارتباط نیز اینترنت است پس کامپیوتر حاوی این نرم افزار باید دائماً روشن باشد و به اینترنت پرسرعت هم متصل شود. این کامپیوتر در واقع میزبان وب سایت شماست.

آشنایی با اصطلاحات حوزه میزبانی وب

اکنون که با مفهوم سرویس میزبانی وب آشنا شدید بهتر است با اصطلاحات تخصصی آن نیز تا حدودی آشنا شوید.

سرور چیست؟

همانطور که گفتیم وب سایت باید بر روی یک کامپیوتر روشن و آنلاین میزبانی شود. به این کامپیوتر سرور Server می گویند. هر سرور درست مانند کامپیوتر قطعات سخت افزاری پردازشگر، رم، هارد و… دارد.

دیتاسنتر چیست؟

هرکس نمی تواند کامپیوتر خود را سرور کند. چراکه نیاز به شرایط خاصی است. مدیریت یک سرور بسیار پیچیده تر از کامپیوتر شخصی شماست و از آنجا که سرور دائماً روشن و آنلاین است شرایط مساعدی برای عملکرد بهتر نیاز دارد (تهیه مطبوع، برق پایدار، سیستم اعلام حریق و…). به همین دلیل سرورها را در مراکز بزرگی به نام دیتاسنتر Datacenter نگهداری می کنند.

در دیتاسنترها هزاران سرور نگهداری می شوند و متخصصان IT و شبکه دائماً آنها را زیر نظر دارند تا در صورت بروز اشکال سریعاً آن را برطرف کنند؛ چراکه با بروز کوچکترین اختلال در عملکرد سرور، وب سایت های میزبانی شده بر روی آن سرور از دسترس خارج خواهند شد.

در دنیا دیتاسنترهای زیادی فعالیت می کنند. مثلاً در آمریکا دیتاسنتر آمازون، در اروپا دیتاسنترهای هتزنر آلمان و OVH فرانسه و در ایران دیتاسنترهای آسیاتک، پارس آنلاین، افرانت معروف هستند.

در یک دیتاسنتر، هزاران سرور در رک ها نگهداری و مدیریت می شوند
در یک دیتاسنتر، هزاران سرور در رک ها نگهداری و مدیریت می شوند

هاست چیست؟

یک سرور به طور کامل قدرت پردازشی بالایی داشته و هزینه آن نیز بالاست. اگر شما نیز یک سایت تازه تأسیس با امکانات معمولی دارید نیاز به این همه قدرت پردازشی نخواهید داشت. راه چاره استفاده از هاست Host است.

تعداد زیادی سایت را می توان روی یک سرور به صورت اشتراکی نگهداری کرد و به هر سایت فضا و امکانات مشخصی را اختصاص داد. به این قطعات کوچکتر هاست می گویند.

انواع هاستینگ موجود در بازار

شرکت های ارائه دهنده خدمات هاستینگ از نام های مختلفی برای ارائه هاست استفاده می کنند که ممکن است در ابتدا کمی گیج کننده به نظر برسد. در ادامه به بررسی انواع هاست های موجود در بازار می پردازیم.

هاستینگ اشتراکی

هاستینگ اشتراکی در واقع همان هاستینگ معمولی است. از آنجا که سرور بین چند سایت به اشتراک گذاشته می شود.

هاست بخش کوچکی از یک سرور است
هاست بخش کوچکی از یک سرور است

سرویس های اقتصادی، حرفه ای، اولترا و …

وقتی بحث اشتراک به میان می آید از آنجا که منابع سرور محدود است می بایست سقف مصرفی برای هر کاربر (سایت) در نظر گرفته شود؛ چراکه ممکن است یک سایت منابع بیشتری از سرور مصرف کند و حق بقیه کاربران ضایع شود. در این حالت، سرویس های میزبانی پلن بندی می شوند. پلن های ارزان تر دارای سقف مصرف کمتر و پلن های گران تر دارای سقف مصرف بالاتری هستند.

به همین منوال، هاست های اقتصادی دارای منابع کمتر مناسب سایت های تازه تاسیس خواهند بود. سرویس های های حرفه ای منابع بیشتری دارند و هاست های اولترا نیز با ارائه منابع حداکثری، برای فروشگاه ها و سایت های پربازدید مناسب هستند و البته قیمت بالاتری نیز دارند.

مقاله پیشنهادی » 5 علت مهم تفاوت قیمت هاست در شرکت های مختلف

در پردازش ابری چند سرور در کنار هم یک ابر پردازشی را تشکیل می دهند
در تکنولوژی ابری چند سرور در کنار هم یک ابر پردازشی را تشکیل می دهند

هاست ابری

تکنولوژی ابری از چند سال پیش مطرح شد و به مرور در حوزه وب محبوبیت یافت و به حوزه هاست و سرور نیز وارد شد. منظور از ابر یا Cloud به مجموعه چند سرور کامل می گویند که به صورت موازی و همسو با یکدیگر کار می کنند. شما می توانید با اضافه کردن سرور به این ابر یا کاهش تعداد سرورها قدرت پردازش را بیشتر یا کمتر کنید.

در سرورهای معمولی در صورتی که سرور دچار مشکل شود کل هاست های زیرمجموعه در دسترس نخواهند بود ولی در یک ابر با خارج شدن یک سرور بقیه سرورها پردازش را انجام می دهند و وب سایت از دسترس خارج نمی شود. سرویس های ابری معمولاً کیفیت بالاتری دارند و هزینه آنها نیز بیشتر است.

هاست وردپرس و ووکامرس

با وردپرس که آشنا هستید! ووکامرس نیز یک افزونه وردپرسی است که قابلیت های یک فروشگاه اینترنتی تمام عیار را به وردپرس اضافه می کند. از آنجا که روز به روز بر تعداد وب سایت های وردپرسی افزوده می شود، شرکت های ارائه دهنده هاست، از نام تبلیغاتی هاست وردپرس و ووکامرس استفاده کردند.

وردپرس نسبت به سایر سیستم های مدیریت محتوا منابع بیشتری برای پردازش نیاز دارد؛ بنابراین می بایست Host مناسبی برای آن در نظر گرفته شود. هاست وردپرسی در واقع شبیه سرویس های حرفه ای است و هاست ووکامرسی شبیه سرویس های اولترا. تفاوت اساسی این نام گذاری ها در میزان منابع اختصاص داده شده به هر اکانت است. اگر سایت وردپرسی دارید هاست های وردپرسی و ووکامرسی بهترین میزبانی وب سایت شما هستند.

مقاله پیشنهادی » راهنمای جامع انتخاب هاست مناسب برای وردپرس

هاست اختصاصی

گاهی برخی وب سایت ها نیاز به منابع پردازشی بالا در حد یک سرور کامل را دارند ولی دانش مدیریت سرور را ندارند. در این شرایط از هاست اختصاصی استفاده می کنند. این سرویس میزبانی در واقع یک سرور کامل است که مدیر سرور تمامی منابع را به یک اکانت اختصاص می دهد و همانطور که حدس زده اید هزینه بالایی نیز به همراه دارد.

هاست نامحدود!

یک حربه تبلیغاتی از برخی شرکت های میزبانی وب که به وسیله آن کاربران آماتور را هدف قرار می دهند. در میزبانی وب چیزی به نام نامحدود نداریم! نه میزان پردازش، نه هارد، نه رم و نه هیچ چیز دیگری نامحدود نیست. در واقع این مدیر سرور است که سقف مصرفی برای شما در نظر نمی گیرد (البته در ابتدا !) وقتی سایت شما پر بازدید شد و مصرف منابع بالاتر رفت دیگر به شما اجازه نخواهند داد از آن Host استفاده کنید. بهتر است بجای خرید یک هاست نامحدود بی کیفیت، یک سرویس محدود با کیفیت و البته گران تر خریداری کنید.

برخی سرورها به صورت اختصاصی برای میزبانی فایل و سرویس دانلود و آپلود کانفیگ می شوند.
برخی سرورها به صورت اختصاصی برای میزبانی فایل و سرویس دانلود و آپلود کانفیگ می شوند.

هاست دانلود یا میزبانی فایل

میزبانی وب سایت های وردپرسی نیاز به منابع پردازشی بالا دارد در حالی که حجم فایل های خود وردپرس زیاد نیست. (کمتر از 500 مگابایت در شروع کار). به همین دلیل هاستینگ ها معمولاً فضایی کمتر از 10 یا 20 گیگابایت ارائه می کنند. به همان میزان که فضا اضافه می شود منابع پردازشی اختصاص داده شده به کاربر نیز افزایش می یابد و قیمت Host نیز بالاتر خواهد رفت.

اگر در وب سایت خود قرار است اقدام به آپلود فایل کنید و کاربران قرار است آنها را دانلود کنند (نظیر وب سایت های موزیک، فیلم، دانلود نرم افزار، دوره های آموزشی، کتاب و…) مسلماً به حجم بالایی در حد چند ده گیگ و چند صد گیگ نیاز خواهید داشت. در این حالت سرویس میزبانی وب مقرون به صرفه نییست و می بایست از میزبانی فایل یا دانلود استفاده کنید.

هاست دانلود منابع پردازشی کمتری داشته در عوض فضا و پهنای باند بیشتری در اختیار شما قرار می دهد. شما می توانید در کنار سرویس میزبانی وب سایت یک سرویس میزبانی فایل نیز خریداری کنید و فایل های حجیم خود را بر روی آن قرار دهید.

با اتصال یک دامنه به هاست دانلود (می تواند سابدامنه سایت فعلی شما باشد) می توانید فایل ها را در سایت خود آدرس دهی کنید و کاربران عادی اصلاً متوجه جدا بودن میزبانی وب از میزبانی فایل ها نخواهند شد.

هاست بکاپ

هاست بکاپ نیز مانند سرویس دانلودی، یک سرویس میزبانی فایل است با این تفاوت که امکان اتصال دامنه به آن وجود ندارد و نمی توانید از آن به عنوان هاست دانلود استفاده کنید. صرفاً یک فضا در اختیار شماست که فایل های مورد نیاز خود را در آنجا انبار کنید.

از هاست بکاپ بیشتر برای ایجاد آرشیو بکاپ استفاده می شود. در واقع برای امنیت بیشتر اطلاعات، یک نسخه از بکاپ ها به صورت روزانه در این سرویس نگهداری می شود.

قیمت خرید هاست چقدر است؟

قیمت هاست به آیتم های زیادی بستگی دارد. در حال حاضر با قیمت دلار حدود 40 هزار تومان یک هاست وردپرسی با کیفیت قابل قبول برای سایت هایی با بازدید پایین، حداقل 150 تا 200 هزار تومان در ماه است.

هاست با دامنه چه تفاوتی دارد؟

هاست یک سخت افزار است مانند کامپیوتر برای نگهداری از فایل های سایت شما ولی دامنه یک اسم یکتاست که کاربران به وسیله آن سایت شما را فراخوانی می کنند.