آموزش بهترین روش بکاپ گیری از وردپرس
آموزش بهترین روش بکاپ گیری از وردپرس

بکاپ گیری وردپرس یا تهیه نسخه پشتیبان چیست؟

بکاپ گیری وردپرس (WordPress BackUp) یا تهیه نسخه پشتیبان به معنی ایجاد یک نسخه کپی از اطلاعات وب سایت شماست که در یک محلی دیگر به غیر از هاست اصلی وب سایت نگهداری می شود تا در صورت بروز اشکال و در زمان های بحرانی که اطلاعات سایت مخدوش می شود، با استفاده از نسخه پشتیبان، سایت را بازیابی کنید.

هر زمان که بکاپ گیری می کنید سرور کلیه اطلاعات سایت شامل فایل ها، دیتابیس، ایمیل ها تنظیمات و… را در یک فایل فشرده ذخیره می کند.

مهم: هیچ کس مسئول حفظ اطلاعات سایت شما نیست!

معمولاً بکاپ گیری از سایت برای مدیران وب سایت ها اولویت زیادی ندارد اما درست زمانی که اتفاقی بحرانی روی می دهد تازه به این فکر خواهند افتاد که ای کاش موضوع گرفتن بکاپ از سایت را جدی می گرفتند.

یک وب سایت اینترنتی نیز در واقع مجموعه ای از اطلاعات و فایل های مختلف است که به صورت دیجیتال بر روی سرورهای کامپیوتری ذخیره شده است. دقیقاً مانند اطلاعات و نرم افزارهایی که بر روی کامپیوتر شما ذخیره و نصب شده اند یا حتی تصاویر و موسیقی های موجود در فلش یا هارد اکسترنال شما. در صورتی که این اطلاعات را از دست دهید در واقع کسب و کار خود را نابود کرده اید و منطق حکم می کند همیشه آماده شرایط بحرانی باشید …

عمده ترین دلیل از بین رفتن اطلاعات خرابی سخت افزار یا خطای انسانی است
عمده ترین دلیل از بین رفتن اطلاعات خرابی سخت افزار یا خطای انسانی است

آیا بکاپ گیری وظیفه شرکت هاستینگ است؟

تمامی شرکت های ارائه دهنده هاست در ویژگی های خود بکاپ گیری منظم و حتی ساعتی را ارائه می کنند اما جالب است بدانید در قوانین همه این شرکت ها آمده است که هیچ تضمینی بابت صحت اطلاعات بکاپ ارائه نمی شود و اگر به هر دلیلی نظیر جنگ، بلایای طبیعی، حوادث غیر مترقبه، هک و… اطلاعات از بین رفت مسئولیت آن با مشتری خواهد بود.

این شما هستید که باید نگران کسب و کار خود باشید و با تهیه نسخه های پشتیبان مانع فروپاشی و از بین رفتن وب سایت خود شوید.

اصلاً فکر کنید شرکت میزبان شما هیچگونه خدمات بکاپ گیری وردپرس ارائه نمی کند. خودتان دست به کار شوید و برای بکاپ گیری از سایت برنامه ریزی کنید.

چگونه از سایت وردپرسی بکاپ بگیریم؟

روش های مختلفی برای تهیه نسخه پشتیبان وجود دارد. در این بخش به صورت گام به گام نحوه بکاپ گیری از وردپرس را آموزش خواهیم داد

  • روش دستی – فول بکاپ در کنترل پنل هاست
  • استفاده از افزونه رایگان

بکاپ گیری دستی: فول بکاپ در کنترل پنل هاست

فول بکاپ یا Full Back به پشتیبانی گیری دستی از طریق کنترل پنل هاست گفته می شود. اگر به کنترل پنل هاست خود (Directadmin یا Cpanel) دسترسی دارد می توانید به راحتی اقدام به ایجاد فول بکاپ نمایید.

پیش نیاز ادامه کار » آموزش ورود به کنترل پنل هاست – سی پنل و دایرکت ادمین

آموزش فول بکاپ در سی پنل

برای گرفتن فول بکاپ در سی پنل ابتدا وارد کنترل پنل هاست شوید و در بخش فایل ها بر روی Backup کلیک کنید.

بکاپ گیری در cpanel
بکاپ گیری وردپرس در cpanel

در صفحه جدید بر روی دکمه Download a Full Account Backup کلیک کنید.

آموزش گرفتن Full Backup در سی پنل
آموزش گرفتن Full Backup در سی پنل

در پنجره بعدی می توانید در بخش Email Address پست الکترونیکی خود را ثبت کنید تا در هنگام اتمام عملیات بکاپ گیری وردپرس، از طریق ایمیل مطلع شوید. در صورتی که نیاز به ایمیل اطلاع رسانی ندارید گزینه Do not send را انتخاب و در نهایت بر روی Generate Backup کلیک کنید تا عملیات بکاپ گیری آغاز شود.

 ارائه پست الکترونیک برای اطلاع رسانی ایمیلی پس از انمام بکاپ گیری
ارائه پست الکترونیک برای اطلاع رسانی ایمیلی پس از اتمام بکاپ گیری وردپرس

آموزش فول بکاپ در دایرکت ادمین

به کنترل پنل هاست مراجعه کنید و بر روی گزینه Create/Restore Backups کلیک کنید.

برای گرفتن بکاپ در کنترل پنل دایرکت ادمین به گزینه Create/Restore Backups مراجعه کنید
برای گرفتن بکاپ در کنترل پنل دایرکت ادمین به گزینه Create/Restore Backups مراجعه کنید

در صفحه جدید همه گزینه ها را تیک بزنید و بر روی دکمه Create Backup کلیک کنید.

تنظیمات مختلف بکاپ گیری در دایرکت ادمین
تنظیمات مختلف بکاپ گیری در دایرکت ادمین

روند تهیه نسخه پشتیبان از کلیه اطلاعات سایت شروع خواهد شد و به محض اتمام از طریق نوتیفیکیشن های دایرکت ادمین به شما اطلاع رسانی خواهد شد.

پیام اتمام بکاپ گیری در دایرکت ادمین
پیام اتمام بکاپ گیری در دایرکت ادمین

همیشه نوتیفیکیشن ها را بررسی کنید و از عدم بروز خطا در روند بکاپ گیری وردپرس مطمئن شوید. چرا که هرگونه خطا در بکاپ، ممکن است باعث بروز خطا در بازیابی شده و عملاً بکاپ شما بلا استفاده خواهد بود.

بکاپ گیری از سایت به کمک افزونه

افزونه های زیادی برای خودکار سازی روند بکاپ گیری وجود دارد. برخی از معروف ترین آنها به شرح ذیل هستند:

  • UpdraftPlus
  • BackupBuddy
  • BlogVault
  • BoldGrid Backup
  • BackWPup
  • Duplicator

افزونه UpdraftPlus از معروف ترین افزونه های بکاپ گیری وردپرس به شمار می رود که در دو نسخه رایگان و پرمیوم ارائه می شود. به کمک این افزونه می توانید به راحتی و با یک کلیک از کل اطلاعات وب سایت خود بکاپ گیری کنید.

آموزش پیشنهادی » ویدئو آموزش افزونه UpdraftPlus – بکاپ گیری خودکار

هر چند وقت یک بار بکاپ بگیریم؟

تعداد دفعات و زمان بندی تهیه نسخه پشیبان و بکاپ گیری وردپرس کاملاً بستگی به فعالیت وب سایت شما خواهد داشت.

بکاپ گیری وردپرس در فواصل زمانی مناسب
بکاپ گیری وردپرس در فواصل زمانی مناسب

مثلاً اگر وب سایت شرکتی دارید و در ماه ممکن است صرفاً با یک مقاله یا تغییری در اطلاعات تماس، آن را بروزرسانی کنید می توانید به صورت ماهانه یا دو ماه یک بار اقدام به تهیه بکاپ نمایید.

اگر وب سایت شما فروشگاهی است و روزانه از وب سایت شما خرید انجام می شود بهتر است روزانه از وب سایت خود بکاپ تهیه کنید.

بهتر است علاوه بر موارد فوق، در هنگامی که قرار است تغییرات مهمی در سایت اعمال کنید حتماً قبل از آن، اقدام به بکاپ گیری کنید. تغییراتی نظیر بروزرسانی وردپرس، قالب و افزونه ها، تغییر در فایل فانکشن، نصب و حذف افزونه ها و…

بکاپ سایت را چکار کنیم؟

ایمن ترین روش آن است که فایل بکاپ را در دانلود کنید و به صورت آرشیو ماهانه، بر روی کامپیوتر خود ذخیره کنید. بهتر است تا چند ماه بکاپ های قبلی را نگهداری کنید. پس از آن می توانید بکاپ های قدیمی را حذف کنید.

گاهی ممکن است سایت شما هک شده باشد و شما از این موضوع تا چند ماه مطلع نشوید. در چنین مواقعی هاستینگ نیز بکاپ های قدیمی شما را پاک کرده است. بنابراین نگهداری بکاپ های قدیمی به شما کمک خواهد کرد به فایل های قبلی دسترسی داشته باشید و بتوانید آنها را بازیابی کنید.

به هیچ وجه بکاپ ها را روی هاست سایت نگهداری نکنید. چرا که در صورت بروز خطا در هاست، کلیه اطلاعات حذف خواهد شد و این شامل بکاپ های شما نیز خواهد شد.

یک روش ایمن تر نیز استفاده از هاست بکاپ است. شما می توانید پس از عملیات بکاپ گیری وردپرس، فایل بکاپ را به یک هاست دیگر (در سرور و لوکیشنی دیگر) منتقل کنید. در مقاله “انواع هاست موجود در بازار” هاست بکاپ و مزایای آن را معرفی کرده ایم.

بکاپ سایت را چگونه بازیابی کنیم؟

فرآیند بازیابی بکاپ را ری استور می گویند. اگر از افزونه ها برای بکاپ گیری وردپرس استفاده می کنید از همان طریق نیز می توانید بکاپ را بازیابی کنید.

اگر اقدام به بکاپ گیری دستی یا فول بکاپ کرده اید بهتر است بازیابی را بر عهده پشتیبان هاست بگذارید. صرفاً فایل بکاپ را از طریق FTP در هاست آپلود کنید و از پشتیبانی بخواهید تا آن را برای شما بازیابی کنند. معمولاً ری استور بکاپ توسط پشتیبانی به رایگان انجام می شود.

پیشنهاد موج وردپرس: بهترین روش بکاپ گیری

خط مشی موج وردپرس، استفاده حداقلی از افزونه است. در جایی که می توان به صورت دستی به صورت کامل یک بکاپ از سایت ایجاد کرد نیازی به افزونه ها نیست. افزونه ها سبب سنگین شدن و کاهش سرعت وردپرس می شوند.

موضوع دیگر امکان مخدوش شدن بکاپ های سایت شماست. از آنجا که افزونه ها نیز جزئی از وردپرس هستند ممکن است در اثر بدافزار یا تداخل دچار مشکل شوند و یا خطایی مانع از بکاپ گیری کامل سایت شما شود.

موضوع دیگر بحث تنظیمات و ایمیل های هاست است. در فول بکاپ کلیه اطلاعات هاست شامل فایل ها، دیتابیس، تنظیمات، اکانت های اف تی پی، ایمیل ها و … پشتیبان گیری می شود ولی در افزونه های بکاپ گیری وردپرس صرفاً از فایل ها و دیتابیس بکاپ تهیه می شود.

در صورتی که فول بکاپ سایت را داشته باشید هر زمان بخواهید می توانید آن را به شرکت هاستینگ ارائه کنید تا آن را برای شما بازیابی کنند.

بنابراین پیشنهاد موج وردپرس بکاپ گیری به صورت دستی است.

اگر وب سایت فعال و پرکاری دارید …

اگر یک وب سایا خبری یا فروشگاهی فعال دارید که نیاز به بکاپ گیری روزانه دارد و حجم اطلاعات سایت نیز بالاست به این شیوه عمل کنید:

  • یک هاست بکاپ خریداری کنید.
  • از شرکت میزبان سایت خود بخواهید ریموت بکاپ را برای شما فعال کنند و دوره بکاپ گیری وردپرس را به صورت روزانه و در ساعات پایانی شب قرار دهند.
  • به صورت دوره ای به هاست بکاپ سر بزنید و قدیمی ترین بکاپ های موجود را حذف کنید.
  • سعی کنید همیشه بکاپ حداقل دو ماه قبل را داشته باشید.
  • هر ماه یک بکاپ را دانلود و در کامپیوتر خود ذخیره کنید.

اگر وب سایت شما فعال نیست و دیر به دیر آپدیت می شود …

اگر وب سایت شما شرکتی یا شخصی است و ممکن است در ماه بروزرسانی های معدودی در سایت انجام شود به این شیوه عمل کنید:

  • به صورت ماهانه از سایت بکاپ گیری کنید.
  • هر دو سه ماه یک بار، فول بکاپ سایت خود را دانلود و در کامپیوتر خود ذخیره کنید.

بکاپ گیری چیست؟

ایجاد یک کپی از کل اطلاعات وب سایت و نگهداری در محلی مطمئن را بکاپ گیری یا تهیه نسخه پشتیبان می گویند.

چرا بکاپ گیری لازم است؟

در صورتی که اطلاعات وب سایت شما به دلایل مختلف نظیر حوادث غیر مترقبه، خرابی سخت افزار سرور، مشکلات نرم افزاری، خطای انسانی، هک و… حذف یا مخدوش شود، داشتن یک بکاپ می تواند وب سایت و کسب و کارتان را نجات دهد.

هر چند وقت یکبار بکاپ گیری کنیم؟

بسته به به میزان فعالیت سایت است. معمولاً بکاپ روزانه از دیتابیس و هفتگی از کل اطلاعات هاست پیشنهاد می شود. اگر سایت شما دیر بروزرسانی می شود بکاپ ماهانه کفایت خواهد کرد.

بکاپ سایت را چکار کنیم؟

بهتر است آن را دانلود کنید و روی هارد کامپیوترخود ذخیره داشته باشید. پیشنهاد می کنیم بکاپ های سایت را حداقل به مدت 3 ماه آرشیو کنید و همیشه بکاپ 3 ماه اخیر وب سایت را داشته باشید.