دامنه یا دامین چیست؟

دامنه برای یک وب سایت مشابه کد ملی شماست. وب سایت با دامنه آن شناسایی می شود و هیچ دو وب سایتی دامنه یکسانی ندارند. به بعنوان مثال دامنه وب سایت موج وردپرس www.wpwave.ir است و دامنه وب سایت گوگل www.google.com.

برای ورود به یک وب سایت می بایست دامین آن را در آدرس یار مرورگر وارد کنید
برای ورود به یک وب سایت می بایست دامنه آن را در آدرس یار مرورگر وارد کنید

برای اینکه وارد یک وب سایت شوید کافیست در نرم افزارهای مرورگر وب نظیر فایرفاکس، کروم، اینترنت اکسپلورر، اج، اوپرا، سافاری و … ادرس سایت را درج کنید.

مسئولیت اصلی مدیریت دامنه ها با کیست؟

از آنجا که دامنه ها باید یکتا باشند می بایست مدیریت واحدی نیز بر آنها نظارت کند. به همین دلیل یک نهاد بین المللی به نام آیکان ICANN شکل گرفت تا مدیریت و نظارت بر خرید و فروش دامنه ها را بر عهده بگیرد. آیکان مسئول اصلی قیمت گذاری، تمدید، خرید و فروش دامین در دنیا است.

آیکان در هر کشور زیر مجموعه هایی دارد که امور مربوط به دامنه ها را انجام می دهند. بنابراین شما نیاز نیست برای خرید دامین مستقیماً با آیکان در ارتباط باشید. شرکت های واسط این کار را برای شما انجام می دهند.

نهاد بین المللی آیکان - ICANN مدیریت دامنه ها را در دنیا بر عهده دارد.
نهاد بین المللی آیکان – ICANN مدیریت دامنه ها را در دنیا بر عهده دارد.

بخش های مختلف یک دامین

دامنه ای که قرار است آن را خریداری کنید از دو بخش تشکیل شده است. نام دامین و پسوند. در هنگام خرید می بایست هر دو بخش آن را تعیین کنید.

نام دامنه

مهمترین بخش هر دامین نام دامنه است. برای انتخاب نام دامنه ساعت ها و حتی روزها می بایست وقت صرف کنید تا یک نام مناسب و شایسته انتخاب کنید. نام دامنه در واقع برند شماست و قرار است وب سایت شما را با این نام صدا بزنند. بنابراین ارزش آن را دارد که برای آن وقت کافی در نظر بگیرید.

پسوند دامین یا TLD

پسوند دامین یا TLD به بخش انتهایی دامنه اشاره دارد که به یک نقطه از نام دامنه جداخواهد شد. به عبارت هایی نظیر COM یا IR در انتهای دامنه TLD گفته می شود.

سال ها پیش آیکان پسوندهایی جهت مشخص کردن موضوع وب سایت ایجاد کرد. مثلا COM برای وب سایت های تجاری، NET برای موضوع شبکه، ORG برای موسسات و ارگان ها و … هدف این بود که از طریق پسوند مشخص شود وب سایت در چه حوزه ای فعالیت می کند.

با گذشت زمان و افزایش تعداد وب سایت ها کاربران مختلف از همه انواع پسوندها برای ثبت دامین خود در موضوعات گوناگون استفاده کردند و پسوندهای فوق موضوعیت خود را از دست دادند.

بخش های مختلف یک دامنه اینترنتی
بخش های مختلف یک دامنه اینترنتی

در اقدامی دیگر آیکان پسوندهای دوحرفی نظیر IR و UK و US را به کشورهای مختلف ارائه کرد تا مدیریت و کنترل دامنه ها را در سطح کشور خود بر عهده گیرند. بنابراین هرکجا پسوند دو حرفی مشاهده کردید بدانید که مربوط به یک کشور است. کشورها می توانند برای ثبت دامنه با پسوند ملی خود، قوانین و شرایط خاص خود را داشته باشند.

پسوند IR به ایران تعلق دارد و توسط سامانه ایرنیک – مرکز ثبت دامنه‌های مرتبه‌اول کشوری مدیریت می شود. شما با قیمت مناسبی می توانید یک دامنه IR برای خود ثبت کنید. در حال حاضر پروسه ثبت دامنه ir حدوداً 2-3 روز طول خواهد کشید ولی دامنه com را می توانید به سرعت خریداری و استفاده کنید.

تفاوت زیادی بین پسوندهای دامنه وجود ندارد و بنا به کسب و کار خود می توانید هر پسوندی که مایل بودید را خریداری کنید. اگر وب سایت شما فارسی است و بازدیدکنندگان شما در ایران هستند پیشنهاد می کنیم یا دامنه com یا ir یا هر دو را برای وب سایت خود خریداری کنید.

بررسی وضعیت یک دامنه

همانطور که گفتیم قبل از خرید یک دامین می بایست مطمئن شوید دامنه شما قبلاً توسط کسی دیگر خریداری و استفاده نشده باشد. برای این کار ابزارهای رایگانی وجود دارد که به آنها WHOIS می گویند. ابزار هویز در همه شرکت های ارائه دهنده خدمات ثبت دامنه وجود دارد. این ابزار وضعیت دامنه را به شما خواهد گفت.

بررسی وضعیت دامنه در ایران سرور که نشان می دهد این دامنه برای ثبت باز است.
بررسی وضعیت دامنه در ایران سرور که نشان می دهد این دامنه برای ثبت آزاد است.

دامنه آزاد

اگر WHOIS به شما گفت که دامنه آزاد است می توان آن را ثبت کنید. دقت کنید که هزینه ثبت هر پسوند متغیر است. مثلاً در حال حاضر هزینه ثبت یک ساله دامنه IR حدود 25.000 تومان و یک دامنه COM حدود 430.000 تومان است.

دقت کنید نام دامنه و پسوند کاملاً به هم مرتبط است و یک دامنه کامل را شکل می دهد. شما باید از نام دامنه و پسوند برای WHOIS استفاده کنید. ممکن است یک نام دامنه با پسوندی مثل COM بسته باشد ولی با پسوند IR باز باشد.

دامنه های به صورت مادام العمر در اختیار شما قرار نمی گیرند و شاید بهتر باشد به جای خرید دامنه از لفظ اجاره استفاده کنیم. حداقل بازه سفارش دامنه یک سال است. برای دامنه های ir می توانید تا 5 سال نیز ثبت کنید. برای دامنه های com نیز می توانید نهایتاً تا 10 سال آینده ثبت کنید.

قبل از رسیدن به انقضای دامنه می توانید آن را مجدداً تمدید کنید و بدین ترتیب تا هر موقع نیاز بود با تمدید مجدد، دامنه در اختیار شماست.

بررسی وضعیب دامنه google.com که نشان می دهد این دامنه تا سال 2028 ثبت شده است
بررسی وضعیب دامنه گوگل در سایت whois.com که نشان می دهد این دامنه تا سال 2028 ثبت شده است

دامنه ثبت شده

اگر دامنه قبلاً توسط کسی خریداری شده باشد دیگر امکان خرید و ثبت آن را نخواهید داشت. در صورتی که به این دامنه نیاز مبرم داشته باشید می توانید با صاحب این دامنه صحبت کنید و با مبلغی توافقی در صورت امکان آن را از صاحب فعلی خریداری کنید.

دامنه منقضی شده

اگر دامنه در موعد مقرر تمدید نشود منقضی شده و در یک دوره چند ماهه دامنه از دسترس خارج خواهد شد. صاحب قبلی می تواند با پرداخت مجدد هزینه ثبت + جریمه (در صورت تاخیر زیاد) آن را مجدداً تمدید کند. در صورتی که در این دوره تمدیدی صورت نگیرد دامنه برای ثبت سفارش دیگران آزاد می شود.

مقاله پیشنهادی » راهنمای جامع انتخاب دامنه [شبیه دیجی کالا نباشید!]